Quantcast
Channel: İş Fikirleri » Web-Bilişim Dünyası Fikirleri
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

E-Ticaret Hakkında Bilinmesi Gerekenler

$
0
0

e-ticaret-nedir-eticaret-sitesi-kurmak-istiyorumE-Ticaret, günümüzde girişimcilerin dilinden düşürmediği bir konu. Peki nedir bu E-Ticaret?

E-Ticaret (e-commerce): Ürün ya da hizmetlerinizin, internet üzerinden yayındaki bir web sitesi ve elektronik ödeme kanalları aracılığıyla satılmasıdır.

E-Ticaret Sitesi Nedir?

Ürün veya hizmetlerinizin satışa sunulduğu web sitesidir.

Nasıl E-Ticaret Sitesi Kurarım?

1- E-Ticaret sitenizi, bu alanda uzman kendi personelinize ya da dışarıdan anlaşacağınız bir firma ya da kişiye yaptırabilirsiniz. Bu en maaliyetli yöntemdir, fiyatlar istediğiniz site özelliklerine göre 40-50 bin liradan başlar 6 sıfırlı rakamlara kadar gider. Ayrıca kendinize özel sitenin yıllık hosting(sunucu), bakım ve güvenlik masraflarını da hesaba katmalısınız.

2- Kiralık Hazır E-Ticaret Siteleri: Bir firmadan, yıllık olarak e-ticaret sitesi kiralayabilirsiniz. Bu işlerle ilgili hizmet veren firmalar, ihtiyaçlarınıza göre çeşitli paketler sunarlar. Bu paketlerin fiyatları yıllık minimum 1500 liradan başlar 10.000 liraya kadar yükselir. Bu sitelerin avantajı, teknik destek, çoklu ödeme sistemleri, SSL güvenlik sertifikası gibi birçok avantajı birarada size sunmasıdır.

3- Open Cart sistemlerle kurulan ücretsiz siteler: Open Cart sistemleri ücretsiz ya da düşük ücretli e-ticaret siteleridir. E-ticaret sitesi bütçeniz kısıtlıysa ve site kurma işlerine yatkınsanız kendinize basit bir site kurabilir ya da cüzi ücretlerle birine kurdurtabilirsiniz. Ama site kurulumunun dışında, siteye ödeme alt yapılarının da entegre edilmesi gereklidir.

4- Mini E-Ticaret Siteleri: Pagegy, Sopsy gibi birden fazla tasarıma sahip hazır e-ticaret sitelerinden faydalanabilirsiniz. Bu siteler aynı zamanda hosting ve güvenlik hizmeti de sağlarlar. Fiyatları ise aylık 15 dolardan başlar. Ödeme altyapısı olarak ise PayPal kullanırlar.

E-Ticaret Sitelerinde Ödeme Altyapıları

E-Ticaret sitelerinde ödeme sistemleri büyük önem taşır. Bankalarla anlaşıp elektronik POS sistemlerinin sitenize entegre edilmesi gerekir. Ne kadar çok bankayla anlaşabilirseniz, müşteri açısından ödeme avantajınız o kadar fazla olur. Pay U gibi çoklu pos sistemleri ise, birden fazla bankayla tek seferde anlaşabilme imkanı sunar. PayPal ise banka hesabına ihtiyaç duymayan bir ödeme sistemidir ama firmanın banka hesabına da entegre edilebilir, diğer sistemler gibi PayPal da ödemeler üzerinden komisyon keser. Ürün / Hizmet fiyatlarınızı belirlerken POS komisyon ücretlerini dikkate almanız gerekir.

E-Ticaret Sitesinde Güvenlik

Sitenizde para akışı olduğu için SSL güvenlik sertifikasını edinmeniz size güvenli alışverişin yolunu açar.

E-Ticaret Sitelerinde SEO

SEO, Arama Motoru Optimizasyonu denilen bir çalışmalar bütünüdür. E-Ticaret sektöründe gün geçtikçe artan rekabet SEO nun önemini de ortaya çıkarmıştır. Arama motorlarında aranan kelimelerde üst sıralara çıkan siteler daha fazla ziyaretçi alır ve satış yapma ihtimalleri artar.

E-Ticaret Sitesi İsmi

E-ticaret sitenizin alan adının (domain) akılda kalıcı ve içeriğine uygun bir isme sahip olması önemlidir. Bu yüzden alan adınızı dikkatli seçmeli, mümkünse içeriğinize uygun anahtar kelime içeren bir domaini tercih etmelisiniz.

E-Ticaret Sitesinde Kargo Seçimi

Online alışveriş yapan müşterilerin en çok dikkat ettiği şeylerden bir tanesi ÜCRETSİZ KARGO hizmetidir. Kargo fiyatı; sizin en önemli maaliyet belirleme aracınızdır. Birçok müşteri kargo ücreti yüzünden kaybedilmektedir. Birçok e-ticaret sitesi 50-125 tl. arasında bir alt limit belirleyip, o limitin üstündeki alışverişlerde ücretsiz kargo hizmeti sunarlar. Bu yüzden size en iyi hizmeti vereceğini düşündüğünüz kargo şirketiyle uygun fiyatlı bir taşıma sözleşmesi yapmanız, daha fazla satış anlamına gelir.

Uygun Fiyat Politikası, Promosyon ve Para Puanlar

Müşterilerin çoğu internetten alışveriş yapmadan önce fiyat karşılaştırma sitelerinden ve arama motorlarından en uygun fiyat veren e-ticaret sitelerini araştırmakta ve buna göre alışveriş yapmaktadır. Bunun yanında, ürünle birlikte verilen promosyonlar ve harcama karşılığı sunulan para puanlar ya da indirim kuponları gibi etkenlerin, online alışverişlerde müşteriyi kazanmak açısından çok etkili olduğunu bilmeli ve satış/pazarlama politikanızı buna göre oluşturmalısınız.

E-Ticaret Sitesinde Ürün Görselleri ve Sunumları

Sitenizde sunacağınız ürünlerin fotoğraflarının güzel çekilmiş olması, net olması ve küçük boyutlarda olmaması gerekir. Müşteri minik fotoğrafları sevmez, ürüne dokunamadığı için görsel etkiyle bu boşluğu kapatmak ve güvenini sağlamak zorundasınız yoksa alışveriş olmaz.

Aynı şekilde ürün açıklamaları da çok önemlidir. Ürününüz ya da hizmetinizle ilgili ne kadar detaylı bilgi verirseniz müşterinin bilgi açlığını o derece doyurmuş ve ürünün potansiyel alıcı üzerindeki etkisini artırmış olursunuz. Bu işlemler çok zaman almakta ve birçok e-ticaret sitesi sahibi bunlarla uğraşmak istemediğimden kolaya kaçmakta ya da bu işlerle uğraşmak veya bir personel ayırmak istememektedir, karşılığını ise müşterinin alışveriş yapmaması ile alır ve beklediği satışlara ulaşamaz. E-ticaret zahmetli bir iştir, karşılığını ise o zahmeti göze alanlar alır.

Satış Öncesi ve Sonrası Müşteri Hizmetleri

E-ticarette müşteri güveni esastır. Online alışveriş dünyasında fazla hataya yer yoktur. Memnuniyetsizlik bir çığ gibi yayılabilir ve firmanızın itibarı birkaç saat içinde yerle bir olabilir.  Online alışveriş piyasasında kalıcı olmak isityorsanız, müşteri hizmetleri ve memnuniyetinin her aşamasına önem vermelisiniz. Yoksa sizin yerinize bunu sağlayanlar sizin yerinizi, müşterilerinizi ve satışlarınızı elinizden alırlar.

Sizin de göreceğiniz gibi, E-Ticaret sitesi kurmak ve işletmek; tıpkı normal bir iş kurmak ve kara geçmesini sağlamak gibi emek, çaba, bilgi, bol bol gözlem ve işin içeriğine göre belli bir sermaye ister. Bu bileşenlere sahipseniz, başarı olasılığınız yükselir.

Aslıhan Köse

Not: Bu makalenin her hakkı isfikirleri.co sitesine aittir, tamamı veya bir bölümü izinsiz kopyalanamaz, orjinal link verilmeden alıntılanamaz. Özellikle son zamanlarda yazılarımızı izinsiz kullanan ve “kendi yazılarıymış gibi yayınlayan” iş dünyasında çok bilinen “büyük sitelere” uyarımızdır.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Latest Images